Fastigheter

Varje fastighetsägare ansvarar själv för skötsel och underhåll på sin egen fastighet, där har samfälligheten inget ansvar. Fastighetsägarna kan inte avsäga sig medlemskap i samfällighetsföreningen. Definitioner enligt Lantmäteriet

Fastighet - En fastighet består av ett eller flera avgränsade områden på marken. Till en fastighet kan höra byggnader, skog, vatten med mera. All mark i landet är indelad i fastigheter och alla har en särskild beteckning inom kommunen (namn och nummer) till exempel Berga 1:8 i Lyckeby kommun.

Samfällighet - Mark eller vattenområde som hör till flera fastigheter gemensamt. Läs mer om samfälligheter.

Samfällighetsförening - Ett sätt att organisera skötseln av mark eller anläggningar som ägs tillsammans. Läs mer på sidan Bilda en samfällighetsförening.

Vad som får byggas styrs av kommunens bygg- och miljönämnd, och regleras i huvudsak i den gällande detaljplanen. Förhållandena för fastigheterna i kvarteren Vårvädret och Kramsnön är lite speciella. Byggrätterna är små, så små att de i vissa fall överskreds redan när området byggdes, därför är det svårt att i förväg veta vad som man kan förväntas få bygglov för. Nästan varje bygglovsärende kräver ett avsteg från detaljplanen för att kunna godkännas.
Länk till den detaljplan som gäller för Vårvädret och Kramsnön:
Länk till kommunens ritningsarkiv. Om man där söker på "Kramsnön 1-1,9" och "Vårvädret 1-44" så får man upp de ursprungliga ritningarna på husen och området:


Kommunens ritningsarkiv: Länk

Plankarta: Länk

Planbeskrivning: Länk

Kommunens webbkarta ”Vad säger planen?”: Länk

Installation av luftvärmepumpar kräver ingen anmälan till kommunen, men för god grannsämja bör man rådgöra med sina närmaste grannar för att hitta en placeringen som inte stör.

Berg-, jord- och vattenvärmepumpar kräver tillstånd av kommunen. För fastigheter i våra kvarter är det bergvärmepumpar som kan vara aktuellt. För att en bergvärmepump ska ge full effekt så måste det vara ett visst avstånd mellan borrhålen som beror på vilken berggrund och vattenflöde som finns på platsen. Våra fastigheter är små, därför är det sannolikt att två angränsande fastigheter inte båda kan ha bergvärme.

När man borrar för bergvärme så leds slamvattnet från borrhålet till en container där det sedimenteras, och ytvattnet breddas ut på gatan och rinner ner som dagvatten. Där kommunen äger dagvattenbrunnen gör man flödesmätningar före och efter borrningen för att se om slam hamnat i dagvattnet. Det kravet stället inte föreningen, men fastighetsägaren ska vara medveten om att ifall föreningen kan konstatera att dagvattenbrunnens kapacitet avsevärt försämrats efter en borrning så åligger det fastighetsägaren att bekosta en slamtömning av dagvattenbrunnen.

Installation av eldstad (braskamin, pelletskamin, öppen spis eller vedeldad bastu) kräver tillstånd av kommunen. För god grannsämja, rådgör med närmaste granne för att hitta en placering av skorsten som inte stör.

Länk till information och ansökan om värmepump: Länk

Länk till information och ansökan om eldstäder: Länk

Avfall som kan lämnas till förpackningsindustrins återvinningscentraler och till kommunens återvinningscentraler, ska lämnas där. Så lite som möjligt ska lämnas i föreningens två gemensamma soprum. Där finns kärl för komposterbart avfall respektive energiåtervinning (det som tidigare kallades ”restavfall” eller ”brännbart”). Nya avfallsregler är på gång som innebär att det kommer att finnas kärl även för förpackningar i våra soprum.

Länk där du kan se när och hur ofta avfallet hämtas: Länk

Länk till kommunens källsorteringsguide: Länk